Wednesday, March 30, 2011

- just think and renung-renungkan -

heyheyheyhey , AKU TAK PERCAYA CINTA !  hehe , so bad kan this statement ? haha ! sebenarnya tu la perasaan aku , da lame aku fikir semua ni masakmasak , aku da malas nak couplecouple ni . bukan apa , lebih banyak keburukan dari kebaikan , apa-apa pun sebenarnya lebih banyak keburukan selain dosa yang bertambah-tambah . aku berfikir berdasarkan pengetahuan dan pengalaman aku sendiri . yela , masa mula-mula nak involved dalam couple-couple ni , kita tengok org bercinta , kita pun nak tumpang sekaki . masa tu memang tak fikir apa-apa pun kan , yang penting hati kita nak jugak bercinta . then sampai kita berjumpa dengan org yang betul-betul "sayang" kita .sorry , kene highlight kan . sebab rasa kelakar orang boleh sayang kita tiba-tiba . bukan tak boleh sayang tapi sayang tu boleh bagi makan anak orang ke ? bukan aku nak cakap apa , straight to the point oke . umur kita yang masih muda ni dan kita pon still belajar , sebenarnya tak sesuai . tapi itu ikot pada masingmasing la . yang aku cakap ni pun berdasarkan pengalaman . terpulang pada individu sebab itu hak masingmasing . aku just nak nasihatkan je la adik-adik yang baru berjinak-jinak nak couple tu , baik tak payah la . tunggu la da stabil , hidup pon oke , da ad kerjaya , masa tu korang nak bercinta , bercinta la sangat , makwe keliling pinggang pon takpe , tp jgn pulak bila da kerja , sebabkan cinta semua nya hilang , kerjaya hilang tah kemana . takmau okey ? akak nasihat jer . cehhh ! akak u . hahahahah ! bila lama-lama akak couplecouple ni , akak dah terfikir , bila bercinta ni jugak , korang mesti habis banyak duit semata-mata untuk orang yang korang "sayang" . nak call lagi , nak mesej lagi , sampai ada yang sanggup  topupkan pon ada . ish2 ! tapi yang topupkan tu , ak tak pernah oke . fikir watpe kita nak topupkan orang , duit kita nak topup sendiri bukannye ade pon . kan . kan . kan ? so , tak payah susahsusah nak topupkan . bila tanya semua sebab sayang la . sayang tak semestinya boleh menjamin . pasal cinta jugaklah sampai belajar pon tah kemana . ada jugak orang couple tp sebab couple tu la dia bersemangat nak belajar . ada tu memang ad tapi percent nye sikit jer .1% je kot ? . tapi law korang boleh bahagikan . tu terpulang pada korang . bagi aku apa yang penting adalah cinta kita kepada ALLAH S.W.T . sepatutnya korang janganlah menangis sebab orang yang korang sayang , menangis sebab bf/gf curang la . korang menangis la kerana takut dengan azab ALLAH S.W.T . couplecouple ni sebenarnya menjurus kepada penzinaan . walaupun korang kata tidak tapi sebenarnya ada . baca la hadis ni dan renung-renungkan .

Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda :

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti”

Hadis kedua; Daripada Abu Hurairah r.a., dari Nabi S.A.W. sabdanya:
“Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata, zinanya memandang. Dua telinga, zinanya mendengar. Lidah, zinanya berkata. Tangan, zinanya memukul. Kaki, zinanya melangkah. Hati, zinanya ingin dan rindu, sedangkan faraj (kemaluan) hanya mengikuti atau tidak mengikuti.

 demikian lah , korang cakap korang tak buatkan tetapi zina juga mempunyai maksud dari sisi lain . bagi aku , korang baca dan renung-renungkanlah .jangan takut kalau bf/gf korang hilang , tapi takutlah dengan azab ALLAH S.W.T . akhir kata , semua ini terpulang kepada individu sebab itu hak masing-masing . kita pon tak boleh tolak keinginan tu cuma berfikir sebelum bertindak .

 
 
Thumbs up untuk post ni

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda dekat sini
usha jer pon takpeNieylsa Jiehaa own copyright 2012-2013